Anestezi
Genel anestezi hastaların ağrılı olan cerrahi işlemler için ilaçlar ile uyutulması, işlemin sonunda da uyandırılmasıdır. Hasta operasyon sırasında hiçbir ağrı acı hissetmez ve anestezi doktorunun kontrolü altındadır. Damar yolundan ilaç vererek, entübasyon tüpü vasıtasıyla akciğerlerden gaz solutarak veya ikisi birlikte uygulanarak genel anestezi sağlanmış olur. Solunum desteği sağlandıktan sonra ameliyata başlanmasına izin verilir.
Genel Anestezi İle Gerçekleşen Ameliyatlar Nerede Gerçekleştirilir? Ve Güvenli Midir?
Genel anestezi ile operasyonlar sağlık bakanlığının yetkilendirdiği tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilir.
Genel anestezi; uygulanan ilaçlar ve teknoloji ile günümüzde başarılı ve güvenli bir anestezi yöntemidir.
Hangi Estetik Operasyonlar Genel Anestezi İle Gerçekleştirilir?
- Burun estetiği ameliyatı,
- Kadınlarda meme estetiği (meme küçültme, büyütme, dikleştirme),
- Erkeklerde jinekomasti (kadın tipi meme büyümesi),
- Popo estetiği (bbl, popo implantı),
- Liposcution ile vücut şekillendirme,
- Postbariatrik cerrahi (karın, uyluk, kol, 360 total vücut germe),
- Yüz germe,
- Alt göz kapağı,
- Kadınlarda ve erkeklerde genital estetik,
- Kepçe kulak (6-13 yaş arası çocuklarda),
- Badem göz estetiği,
- Kaş kaldırma,
- Çene ameliyatları (implant, şekillendirme)
Genel Anestezi Öncesinde Dikkat Etmem Gerenkler Ve Hastaneye Nasıl Gelmeliyim?
Ameliyattan önceki günlerde doktorunuzun istediği tetkik ve tahlilleri yaptırmalısınız. Bırakmanızı istediği ilacınız varsa kullanmayı doktorunuzun belirttiği şekilde bırakmalısınız.( aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka belirtmeli ve doktorunuzun belirttiği şekilde devam etmelisiniz.)
Operasyon tarihi belirlendikten sonra ameliyattan 1-2gün önce rutin olarak anestezi hazırlığınız yapılır.
Ameliyattan önceki gece en son 12 de yemek yenilebilir ve su içilebilir. Ameliyat genel anestezi ile olacağı için en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekmektedir. ( bu noktaya dikkat edilmediği takdirde ameliyatınız ertelenebilir iptal edilebilir.)
Ameliyattan önceki gece yatmadan önce ılık bir duş alınması rahatlatıcı olacaktır ve ameliyata gelirken kesinlikle makyaj yapılmamalıdır. Jöle sürülmemelidir.
Ameliyat sırasında tırnaklarda oje, cila olmamalıdır. Takma tırnak olmamalıdır.
Peruk, küpe, yüzük, pircing çıkarılmalıdır. (vücudunuzda metal hiçbir aksesuar bulunmamalıdır.)
1 gece önceden yanınıza ameliyat sonrasında ihtiyacınız olacaklar için bir çanta hazırlamalısınız. (Bu çantada rahat kıyafetler yer almalıdır. Ameliyat sonrası giyeceğiniz kıyafetler, ayakkabılar dar ve rahatsız olmamalıdır, giyinip çıkarırken zorlanabilirsiniz.)
Operasyon Sabahı
Operasyon saatinden bir saat önce hastaneye geldiğinizde sizin için ayrılmış odanıza yerleşirsiniz ve operasyon saatine kadar dinlenirsiniz. Bu sırada doktorunuz ve asistanı odanıza sizi ziyarete gelirler.
Operasyon saatiniz geldiğinde uyandığınızda yepyeni bir buruna, göğse veya vücuda sahip olmak için; ameliyathaneye alınırsınız.
Operasyon Sonrası
Tüm korse(varsa) ve bandaj işlemleriniz siz uyurken gerçekleşecektir. Genel anesteziden uyandıktan sonra ilk birkaç saat sersemlik, uyku hali olmaktadır ve normaldir, geçicidir. Bazı hastalar hafif mide bulantısı yaşayabilmektedir.
Ameliyattan yaklaşık 4-6 saat sonra hafif bir çorba içerek yemek yemeye başlanmaktadır.
Operasyondan uyanırken ağrı kesicilerin etkisi ile ağrı hissetmezsiniz.
Operasyondan sonra doktorunuz odanızda sizi ziyaret edecek ve operasyonunuz hakkında bilgi verecektir.
Operasyon sonrası doktorunuzun belirttiklerine ve uyarılarına dikkat etmelisiniz.
Genel Anestezi İle Uyku Durumu Aynı Mıdır?
Genel anestezi ile uyku birbirine benzetilmekle birlikte aynı şey değildir. Uykuda kuvvetli bir uyarıcı ile uyanırsınız fakat genel anestezide tamamen anestezi doktorunuzun kontrolü altındasınızdır ve doktorunuz müdahale etmediği takdirde uyanmazsınız.
Genel Anestezi Riskli Midir?
Tıpta ve hayatta hiçbir şey için tamamen risksizdir diyemeyiz. Hayatta araba kullanırken, karşıdan karşıya geçerken, evinizde otururken dahi her zaman risk vardır ve bu hayatı yaşamamıza keyfini çıkarmamıza engel değildir. Anestezi ve yapılan girişimlerde de aynı şekilde her zaman riskler ve olasılıklar vardır.
Genel anestezi sadece plastik cerrahi değil, nerdeyse tüm cerrahi dallarda kullanılan bir anestezi yöntemidir ve gelişen teknoloji, doktorların titizliği, anestezi ilaçlarının ilerlemesi ile her gün milyonlarca hasta güvenle uyuyup uyanmaktadır.
Adından da anlaşılacağı üzere lokal yani bölgesel olarak uygulanan anestezidir. Daha minimal girişimlerde tercih edilir.
Enjeksiyon Yöntemi İle Lokal Anestezi
Lokal anestezi maddelerinin ince bir enjeksiyon iğne ile uygulama yapılacak bölgede hissizlik sağlaması amaçlı o bölgeye yakın cilt altı dokuya veya sinir blokaj için sinir trasesine uygulanır. Ve dakikalar içinde uyuşma sağlanır. Uyuşma hissiyatı geçicidir, bir süre sonra etki maddesi ortadan kalkınca acı ve ağrı hissi geri döner. Uyuşma süresi verilen anestezi maddesinin miktarına ve etki süresine göre değişir. Öncesinde bir açlık ve hazırlık evresi gerekmez.
İşlem sırasında hastanın bilinci yerindedir, uyanıktır, her şeyin farkındadır fakat hiçbir ağrı acı hissetmez.
Krem ve Solüsyon İle Sağlanan Lokal Anestezi
Krem ve solüsyonlar içinde bulunan etken maddeler ile yüzeysel bir uyuşma hissi sağlar. Etki süresi kısadır. Botoks, dolgu gibi küçük enjeksiyon işlemlerinde oluşacak minimal ağrıların şiddetini azaltmaya yöneliktir. Hasta kendindedir, uyanıktır ve her şeyin farkındadır. Öncesinde bir açlık ve hazırlık evresi gerekmez.
Hastalar büyük ameliyatlardan şiddetli ağrılarla uyandıkları zaman hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilenmektedirler. Epidural anestezi ameliyattan sonra uyanan hasta için en etkili ağrı kesicidir. Epidural anestezi ile ameliyat sonrası konforludur, yürüyebilir, ihtiyaçlarını rahatlıkla görebilir ve dinlenebilir.
Epidural anestezi hasta uyurken uygulanır, böylece hasta beline kateter yerleştirilecek olmasının tedirginliğini yaşamaz. Uzman anestezi hekimi eliyle muayene ederek doğru seviyeyi tespit eder ve bu bölgeyi antiseptik solüsyonla temizler. Daha sonra doğru girişim noktasından epidural boşluğa ulaşıncaya kadar iğneyi hafif bir şekilde ilerletir. İğne doğru boşluğa ulaştıktan sonra sabitlenir ve içinden ince plastik kateter gönderilir ve kateter sabitlenir. İğne çıkarılır ve kateter sabitlenir. Sabitlenen kateterden ameliyat bitiminde hasta uyanmadan anestezi maddesi gönderilir. Böylece hasta uyanmadan tam uyuşma sağlanmış olur.
Kateterin uygulandığı bölgeye bağlı olarak karın, göğüs kafesinin alt kısmı, bacaklar sıcak ve ağrı açısından hissizdir. Bu yöntemde ağrı iletimi bloke olur, dokunma duyusu ve hareket kısıtlanmaz.
Böylece hastalar ameliyatlardan ilk uyandıklarında ağrı ve acı hissetmezler. Sonrasında ise bu katetere takılmış küçük bir kumanda ile hastalar ilk birkaç gün (genelde 48 saat) aralıklı ve belirli dozlarla lokal ağrı kesiciyi almaya devam ederler.
Epidural Anestezinin Avantajları
- Hasta ameliyattan uyanırken ağrı hissetmez.
- Hasta ameliyat sonrası süreci konforlu geçirir.
- Hastanın ağrısının olmaması hareket kabiliyetini arttırır.
- Bağırsak hareketleri daha çabuk normale döner.
- Hasta daha çabuk toparlanmakta ve iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır.
- Hasta moral ve motivasyon olarak daha pozitif olmaktadır.
- Alanında uzman anestezi hekimleri tarafından uygulanan güvenilir ve başarılı bir uygulamadır.
Hangi Ameliyatlardan Sonra Epidural Anestezi Verilebilir?
- Bel, karın, popo, bacak bölgesindeki ameliyatlardan sonra uygulanabilmektedir.
- Tam karın germe,
- Mini karın germe,
- Uyluk germe,
- 360 total vücut germe,
- 360 liposcution,
- Popo imlantı.
Damar yolu ile belirli ilaçların hastaya verilerek kısa süreli bir unutkanlık ve uyku halidir. Genel anestezi değildir, aynı prosedür ve detayla işlemez ancak ön hazırlığı aynı şekildedir. Sedasyon anestezi için 6 saatlik açlık ve susuzluk aranır.
Sedasyon Anestezi Öncesi Hastaneye Nasıl Gelinmelidir?
Ameliyattan önceki günlerde doktorunuzun istediği tetkik ve tahlilleri yaptırmalısınız. Bırakmanızı istediği ilacınız varsa kullanmayı doktorunuzun belirttiği şekilde bırakmalısınız.( aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka belirtmeli ve doktorunuzun belirttiği şekilde devam etmelisiniz.)
Operasyon tarihi belirlendikten sonra ameliyattan 1-2gün önce rutin olarak anestezi hazırlığınız yapılır.
Ameliyattan önceki gece en son 12 de yemek yenilebilir ve su içilebilir. Ameliyat genel anestezi ile olacağı için en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekmektedir. ( bu noktaya dikkat edilmediği takdirde ameliyatınız ertelenebilir iptal edilebilir.)
Ameliyattan önceki gece yatmadan önce ılık bir duş alınmalıdır ve ameliyata gelirken kesinlikle makyaj yapılmamalıdır. Jöle sürülmemelidir.
Ameliyat sırasında tırnaklarda oje, cila olmamalıdır. Takma tırnak olmamalıdır.
Peruk, küpe, yüzük, pircing çıkarılmalıdır. (vücudunuzda metal hiçbir aksesuar bulunmamalıdır.)
1 gece önceden yanınıza ameliyat sonrasında ihtiyacınız olacaklar için bir çanta hazırlamalısınız. (Bu çantada rahat kıyafetler yer almalıdır. Ameliyat sonrası giyeceğiniz kıyafetler dar ve rahatsız olmamalıdır, giyinip çıkarırken zorlanabilirsiniz.)
Operasyon Süreci
Operasyon sabahı hastaneye geldiğinizde sizin için ayrılmış odanıza yerleşirsiniz ve operasyon saatine kadar dinlenirsiniz. Bu sırada doktorunuz ve asistanı odanıza sizi ziyarete gelirler.
Operasyon saatiniz geldiğinde önceden takılmış olan damar yolunuza anestezi ilaçları verilir ve yavaşça uykuya dalarsınız.
Sedasyon anestezi ortalama 10-40 dakikalık işlemler için uygulanır.
Doktorunuz sizin için değişimlerini tamamladıktan sonra pansumanlarınız yapılır ve yavaşça uyandırılırsınız.
Uyandıktan sonra hafif bir sersemlik yaşamanız normaldir. Yarım saat içinde kendinize gelirsiniz.
30dk-1 saat sonra hafif bir şeyler atıştırarak dinlenmeye devam edersiniz.
Doktorunuz sizi tekrar gelip gördükten sonra kendinizi iyi hissederseniz evinize gidebilirsiniz.
Sedayon Anestezi Hangi Operasyonlarda Uygulanabilir?
- Kepçe kulak,
- Üst göz kapağı,
- Lip lift,
- Küçük lokal liposction işlemleri,
- Düzeltme ve müdahale amaçlı ek işlemler.
Bu anestezi ile hasta uyanıktır ve kendindedir. Tüm konuşulanları duyabilmekte ve kendini ifade edebilmektedir fakat hiçbir ağrı acı hissetmemektedir. Göbek deliğinin altında kalan bölgeler için cerrahi girişim yapılacaksa bu anestezi yöntemi tercih edilir.
Spinal anestezide hastanın kateter takılacak bölgesi önceden hafif uyuşturulmaktadır. Uzman anestezi hekimi eliyle muayene ederek doğru seviyeyi tespit eder ve bu bölgeyi antiseptik solüsyonla temizler. Daha sonra doğru girişim noktasından spinal boşluğa ulaşıncaya kadar iğneyi hafif bir şekilde ilerletir. İğne doğru boşluğa ulaştıktan sonra sabitlenir ve içinden ince plastik kateter gönderilir ve kateter sabitlenir. İğne çıkarılır ve sabitlenen kateterden anestezi maddesi gönderilir. Uygulama yapıldıktan sonra anestezi maddesi etkisini göstermeye başlar. 10-20 dk sonra tam etkisi görülür ve vücudun alt yarısındaki tüm kısımdaki ağrı ve dokunma duyuları tamamen kaybolur. Hastanın anestezi durumu işlem bitene kadar sürekli kontrol altındadır. Uyuşmanın tamamen sağlandığından emin olunduktan sonra cerrahi girişim başlar.
İşlem bitiminde anestezi için yerleştirilen kateter çıkarılır ve hasta takibe alınır.
Spinal Anestezi Güvenli Midir?
Günümüzde ilaçların başarısı ve anestezi hekimleri tarafından çok sık uygulanıyor olması, teknolojinin ilerlemesi sebebiyle başarılı bir şekilde uygulanan güvenilir bir anestezi yöntemidir. Diğer anestezi yöntemleri kadar risk barındırmaktadır.
Spinal Anestezi İle Gerçekleştirilebilen Estetik Operasyonlar
- Mini karın germe,
- Uyluk germe (bacak germe),
- Bacak liposcution, popo liposcution, alt karın liposcution,
- Bbl (brezilya popo şekillendirme estetiği),
- Popo implantı,
- Alt bacak şekillendirme,
- Erkek kadın genital estetik
Spinal Anestezi İle Gerçekleştirilen Ameliyatlar Nerede Gerçekleştirilebilir?
Spinal anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatlar sağlık bakanlığının onaylandığı ve yetkilendirdiği tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilir. Spinal anestezi uygulaması alanında uzman anestezi hekimi tarafından gerçekleştirilir.
Spinal Anestezi Öncesi Dikkat Etmem Gerekenler? Hastaneye Nasıl Gelmeliyim?
Ameliyattan önceki günlerde doktorunuzun istediği tetkik ve tahlilleri yaptırmalısınız. Bırakmanızı istediği ilacınız varsa kullanmayı doktorunuzun belirttiği şekilde bırakmalısınız. ( aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka belirtmeli ve doktorunuzun belirttiği şekilde devam etmelisiniz.)
Operasyon tarihi belirlendikten sonra ameliyattan 1-2gün önce rutin olarak anestezi hazırlığınız yapılır.
Birkaç gün öncesinden tuz tüketiminin azaltılması ödem oluşumunu azaltacaktır.
Ameliyattan önceki gece en son 12 de yemek yenilebilir ve su içilebilir. Ameliyat öncesi en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekmektedir. (bu noktaya dikkat edilmediği takdirde ameliyatınız ertelenebilir iptal edilebilir.)
Ameliyattan önceki gece yatmadan önce ılık bir duş alınmalıdır ve ameliyata gelirken kesinlikle makyaj yapılmamalıdır. Jöle sürülmemelidir.
Ameliyat sırasında tırnaklarda oje, cila olmamalıdır. Takma tırnak olmamalıdır.
Peruk, küpe, yüzük, pircing çıkarılmalıdır. (Vücudunuzda metal hiçbir aksesuar bulunmamalıdır.)
1 gece önceden yanınıza ameliyat sonrasında ihtiyacınız olacaklar için bir çanta hazırlamalısınız. (Bu çantada rahat kıyafetler ve rahat ayakkabılar yer almalıdır. Ameliyat sonrası giyeceğiniz kıyafetler dar ve rahatsız olmamalıdır, giyinip çıkarırken zorlanabilirsiniz. Önden düğmeli ve fermuarlı kıyafetler tercih edilmelidir.)