Meme Küçültme
Meme Küçültme Ameliyatı
Meme küçültme ameliyatında göğüsler sarkık ve olması gerekenden daha iridir. İç çamaşırı takmadığında göbek deliğine kadar inen memelerle dahi karşılaşmaktayız. Bu durum görsel olarak rahatsız etmesinin yanı sıra hayat kalitesini düşürecek kadar da zorlayıcı bir durumdur. O büyüklükte ve ağırlıkta iki memeyi taşımak omuzlara ve sırta yüktür.
Ameliyat ile hastanın memelerindeki fazla meme dokusu ve cilt çıkarılarak meme başı daha yukarı taşınır. Meme toparlanır ve küçültülür. Meme küçültme ameliyatı sonrasında hastanın hayat kalitesinde ciddi bir artış olur.
Meme Küçültme Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?
Kilo alıp verme, emzirme, gebelik, ilerleyen yaş, hormonal değişimler meme küçültme ameliyatına ihtiyaç duyulmasına sebep olurken bazen de hiç doğum yapmamış genç kızlarda genetik faktörlerden kaynaklı meme küçültme ameliyatı ihtiyacı oluşur.
İdeal ölçülerden daha büyük ve sarkık olan memeler kadınların hayat kalitesini ciddi anlamda düşürür. Çoğu zaman göbek deliğine kadar sarkan her biri 1-4 kg ağırlığındaki memelerle karşı karşıya kalıyoruz.
Sırt ağrısı, bel ağrısı, mantar, kamburluk, pişik, ter, koku, omurgada eğrilik gibi sorunlara yol açıyor. Estetik anlamda sıkıntı yaşayan hastalarda özgüven eksikliği, içe kapanma, dışarı çıkmak istememeye kadar uzanıyor. Bu hastalar denize havuza girerken sıkıntı yaşamakta, çoğu zaman göğüslerini taşıyacak sütyen bulamamaktadır ve sürekli bol kıyafet giyerek kısıtlanmaktadırlar.
Doktorunuza Sorun...
İyiki Diyebilmek İçin Bazen İyi Bir Plastik Cerrahının Olması Yeterlidir…
Op. Dr. YAVUZ ÖZSULAR
Öncelikle göğüslerde 2-8 kg arası bir hafifleme olur.
Göğüslerdeki hafifleme ile omuzlar, boyun, sırt, bel ve karın ciddi bir yükten kurtulur.
Hasta estetik olarak daha iyi bir görünüme sahip olur.
Hasta sosyal hayatında daha rahat hareket eder ve daha özgür olur.
Memelerin altında terleme, koku, yara, pişik oluşumu problemleri sona erer.
Hasta biraz da sırt egzersizleri ile daha dik bir duruşa sahip olur. Yüklerin oluşturduğu kamburluktan kurtulmuş olur.
Doktorunuzun yapacağı muayene sırasında göğüslerinizin sarkma miktarı ölçülür. Omuz göğüs başı mesafeniz ölçülür. Boyunuz, kilonuz, yaşınız, omuz genişliğiniz, bel çevreniz, fiziksel özellikleriniz göz önünde bulundurularak size uygun meme tasarlanır. Fotoğraf ve simülasyonla anlaşılır olması sağlanır.
Bu süreçte genelde hastalar göğüslerinin ağırlığından bıktıkları için çok küçük göğüs istiyorlar. Burada memelerinizin ilk büyüklüğü önemlidir, meme başının, meme dokularının, dikişlerin dolaşımı bozulmayacak kadar küçültebiliyoruz.
Meme küçültme ameliyatı öncesi doktor ile hastanın anlaşabilmiş ve tam iletişim kurabilmiş olması çok önemlidir. Hazırlık işlemleri hem fiziksel hem psikolojik olmalı ki, hastanın her anlamda içine sinmeli ve kendini hazır hissetmelidir.
Ameliyat öncesi hasta yaşına göre ultrasonografi veya mamografi filmi çekilmeli ve kan değerleri kontrol edilmelidir.
Ameliyat öncesi sigara mümkünse bırakılmalı, doktorun kullanımını bırakmanızı istediği ilaçlar belirtilen sürelerde bırakılmalıdır.
Ameliyattan önceki günlerde doktorunuzun bırakmanızı istediği ilacınız varsa kullanmayı doktorunuzun belirttiği şekilde bırakmalısınız.( aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka belirtmeli ve doktorunuzun belirttiği şekilde devam etmelisiniz.)
Birkaç gün öncesinden tuz tüketiminin azaltılması ödem oluşumunu azaltacaktır.
Ameliyattan önceki gece en son 12 de yemek yenilebilir ve su içilebilir. Ameliyat genel anestezi ile olacağı için en az 6 saatlik açlık ve susuzluk gerekmektedir. ( bu noktaya dikkat edilmediği takdirde ameliyatınız ertelenebilir iptal edilebilir.)
Ameliyattan önceki gece yatmadan önce tüm vücut temiz bir şekilde yıkanmalıdır (yaklaşık 3-4gün duş alamayacaksınız) ve ameliyata gelirken makyaj yapılmamalıdır.
Ameliyat sırasında tırnaklarda oje, cila olmamalıdır.
Peruk, küpe, yüzük, pircing çıkarılmalıdır. (vücudunuzda metal hiçbir aksesuar bulunmamalıdır.)
1 gece önceden yanınıza ameliyat sonrasında ihtiyacınız olacaklar için bir çanta hazırlamalısınız. (bu çantada rahat kıyafetler yer almalıdır. Ameliyat sonrası giyeceğiniz kıyafetlerin göğüs kısmı sıkı olmamalıdır, giyinip çıkarırken zorlanabilirsiniz. Önden düğmeli ve fermuarlı kıyafetler tercih edilmelidir. Rahat spor ayakkabılar, saç tokası tavsiyelerimiz arasındadır.)
Operasyon sabahı sizin için önceden ayırılmış odanıza yerleşir ve dinlenirsiniz. Bu sırada operasyon ile ilgili son hazırlıklarınız gerçekleştirilir. Doktorunuz ve asistanı sizi operasyon öncesi ziyaret ederler.
Operasyonunuz için genel anestezinin verilmesi ile doktorunuz sizin önceden planlanan şekilde meme estetiğine başlar.
Operasyon bitiminde fotoğraf çekilir ve lokal anestezi ile sinir blokajı uygulamanız gerçekleştirilir, pansumanlarınız yapılır. Ardından özel koruyucu sütyeniniz giydirilir yavaşça uyandırılırsınız. Uyandırılmadan önce lokal anestezi uygulamaları konforlu uyanmanızı sağlar böylece uyanırken herhangi bir ağrı acı hissetmezsiniz.
Odanıza geldikten sonra anestezinin sersemliğini birkaç saat içinde atarsınız. 3-4 saat sonra ılık ve hafif bir çorba içerek yemek yemeye başlarsınız.
Hafif morluk ve ödem olması normaldir. Kişinin vücudunun travmalara verdiği tepkilere bağlı olarak değişir ve geçicidir.
Ameliyattan sonraki hastanede 1-2 günlük kalış sürecinizde kuvvetli ağrı kesiciler verileceği için rahatsız edici bir ağrı hissetmezsiniz. Hastaneden çıktıktan sonra ilk 2-3 gün ağrılarınız olması normaldir, ağrı kesici ilaç bu süreci konforlu geçirmeniz için destek olacaktır.
Ameliyat sonrası dengeli ve sağlıklı beslenmek, bitkisel ve hayvansal protein ağırlıklı gıdalara yönelmek, sigara içmemek daha çabuk toparlamanızı sağlayacaktır.
Göğüslere kesinlikle darbe alınmamalıdır. Ameliyattan sonraki ilk 3 gün kesi yerlerinizde hafif leke şeklinde kanama olması normaldir, endişelenmenize gerek yok. Fakat kanamanın fazla olması durumunda doktorunuzu bilgilendirerek doktorunuza ya da yakın bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir.
İlk 5 gün istiharat gerekmektedir. Otururken, ayağı kalkarken, yürürken gerginlikler olabilir. Kesinlikle ağır kaldırmamalı, koşmamalı, göğüse darbe alınmamalıdır. Merak verici ve heyecanlı bir süreç olsa da özel sütyen duş harici çıkarılmamalıdır.
3-4 gün sonra ılık ve kısa süreli duş alabilirsiniz.
5-7 gün sonra kontrol muayenesi sırasında bandajlarınızı değiştiriyoruz.
Doktorunuzun verdiği ilaçlar belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.
Bir haftadan sonra yürüyüş yapılabilir. İşe başlanabilir. Ağır işlerden kaçınarak günlük hayata dönebilirsiniz.
Ameliyattan sonra minimum 2-3 hafta boyunca destekleyici özel sütyen kullanmak çok önemli. Bu memelerinize kazandırılan şeklin kalıcı olmasını sağlıyor.
15-20 gün sonra hafif düzeyli esneme ve sporlar yapılabilir.
2 ay sonra tamamen eski hayatınıza dönebilirsiniz.
Evet bu ameliyatta yapılan cerrahi sonucu iz kalacaktır.
Çoğu hastada cilt yapısı ve ameliyat sonrasına bağlı silik izler kalır. Kimi hastada izler daha belirgin olmaktadır. Nadiren yara iyileşmesi kötü olan hastalarda yara yeri kabararak iyileşecektir.
Fakat bu izler nasıl iyileşirse iyileşsin; sütyenin, bikinin içinde kalacak dışarıdan bakılınca belli olmayacaktır.
Doktorunuzun belirttiği tarihlerde ve miktarlarda iz giderici nemlendirici kremleri düzenli kullandığınızda olumlu katkısı olacak, izleriniz silikleşecektir.
Doğru ameliyat tekniği, özenli dikiş ve cerrahınızın tecrübesi de önemlidir.
Sigarayı bırakmanızın yara yerlerinizin iyileşmesine olumlu katkısı olacaktır.
Şunu da eklemekte fayda var ki ne kadar ekstra uygulama, krem, lazer yaparsak yapalım bu cerrahi bir işlemdir MUTLAKA İZ KALACAKTIR. Bu iz cilt yapınıza, hayat kalitenize, sağlıklı beslenip beslenmemenize bağlı olumlu yada olumsuz etkilenecektir.
Hastadan toplamda her 2 memeden 2-6 kg arası yağ ve meme dokusu alınmaktadır. Net bir miktar vermek doğru değildir. Kişinin memesinin büyüklüğüne, yaşına, ameliyatın seyrine göre değişmektedir.
Elbetteki o yük kalkınca hafifleyeceksiniz, omuzlarınıza binen yük azalacak. Zamanla kontrollü bir şekilde plates yaparak sırt kaslarınızı güçlendirmeniz ekstra faydanıza olacaktır.
Normalde de kadınların her 2 memesi birbiriyle aynı dolgunlukta ve büyüklükte değildir. Bu fark gözle görülemeyecek kadar küçükken ve hafif derecede fark edilip rahatsız etmez.
Bazı meme küçültme hastalarında büyük olmalarına rağmen iki meme arasında ciddi bir fark yokken, bazı hastalarda bir meme diğerine oranla büyük, sarkık ve dolgun olabilir. Ameliyat ile her iki meme birbirine olabildiğince yakın ve simetrik yapılmaya çalışılacak, uyumlu bir görünüm elde edilmesi sağlanacaktır.
Meme küçültme ameliyatı sonrası kilonuzu korumanız ve destekli sütyenler takmanız gerekmektedir. Bunlara uyarsanız diğer insanlar gibi yaşlanma sürecinin getirdiği hafif değişiklikler olacaktır.
Ameliyattan sonra ciddi kilo alıp vermeler yaşarsanız bu durum göğüslerinizin büyüklüğünü etkileyecektir.
Ameliyattan sonra kilo alımında göğüslerdeki yağ dokularında büyüme yaşanabilir. Bu maalesef bizim önüne geçebileceğimiz bir durum değil.
Daha önce hiç emzirmemiş çocuk doğurmamış ve meme küçültme ameliyatı olmuş kadınlarda gebelik ve emzirme süreci sonrası normal insanlardaki gibi deformasyon yaşanabilir ya da yaşanmayabilir. Gebelikte aşırı kilo alımı olmadığı sürece de eskisi kadar büyümeyecektir.
Evet çoklu doğum, yaşın ilerlemesi, genetik yatkınlık en sık karşılaştığımız hasta grubu.
Fakat hiç doğum yapmamış 18-20 li yaşlardaki genç kadınlarda da sarkmış iri göğüslerle karşılaşmaktayız.
Meme küçültme ameliyatında süt kanalları ve süt bezleri korunmaktadır. Meme dokusunun bir miktarı alınacağı için anne olunca verebileceğiniz süt miktarında bir miktar azalma olabilir. Operasyon tekniğine bağlı olarak hastaların %50-60ı emzirme ile ilgili problem yaşamadığını ifade etmektedir.
Aslında tam tersi çok iri ve büyük göğüslerde süt kanalları üzerinde baskı oluşur ve süt kanalarınızı deforme eder. Bu durum da ileride anne olunca verebileceğiniz süt miktarında azalmaya neden olacaktır.
Hastanın ileride anne olma ihtimali varsa, ileri dönemde emzirme ihtimali göz önünde bulundurularak süt bezlerini ve süt kanallarını koruma temelli cerrahi yapılıyor.
Hastanın yaşı ileriyse gebelik planlamıyor ya da anne olma ihtimali yoksa daha radikal ameliyatlar ile daha büyük dokular çıkarılıyor.
Meme küçültme ameliyatlarında nadiren yaşanan ve istenmeyen bir durumdur.
Meme başının dolaşımını bozmayacak büyüklükte doku çıkarımı, cerrahınızın tecrübesi önemlidir.
Ameliyat sonrası sigara içilmemesi çok önemlidir. Sigara içmek doku ve yara iyileşmesini kötü etkilemektedir. Çünkü hücrelerdeki, kandaki, dokulardaki dolaşımı bozmaktadır. Ameliyat sonrası sigara içmek tek başına meme nekrozu sebebidir.
Ameliyat sonrası darbe almak da dolaşımı bozup meme başı nekrozuna sebep olabilmektedir.