Botoks Uygulaması
Botoks Uygulaması Nedir?
Botoks, botulinum toksini adı verilen bir ilaçtır. Uygulandığı bölgede sinir ve kas arasındaki bağlantıyı geçici olarak bloke eder ve kasların aşırı çalışıp mimik çizgileri oluşturmasını engeller.
Hangi Botokslar Kullanılmaktadır?
Ülkemizde botulinum toksin maddesini içeren FDA onaylı 2 marka vardır. Bu markalar Botox® ve Dysport® dur. Ve kliniğimizde bu 2 marka botoks kullanılmaktadır.
Neden Botoks Uygulaması?
Botox şu anda Dünya üzerinde en çok tercih edilen estetik uygulamalardan biridir. Yüzdeki mimik kaslarını bloke ederek fazla çalışan kasların aktivasyonu durdurulur. Böylece ciltteki gerilim azaldığı için ince kırışıklıklar tedavi edilir.
Yüzdeki kırışıkları yüz germe ameliyatları ile tedavi ederek hastanın yüzünde ciddi farklar ve gençleşmeler mümkündür. Fakat yüz germe ameliyatları ileri yaşlarda belirgin deformasyonu oluşmuş hastalara yapılan zahmetli, önemli ve tecrübeli cerrahlar tarafından titizlikle yapılması gereken ameliyatlardır.
Ameliyatsız ne yapılabilir sorusunun cevaplarından biri de botox tur. Botoks ile kırışıklıkların oluşması ve kalıcı hale gelmesi önlenir. Üstelik ameliyatsız, ön hazırlıksız ve 10 dakika gibi kısa bir sürede yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.
Doktorunuza Sorun...
Botoksun Uygulama Alanları ve Amaçları?
YÜZ BÖLGESİNE: ince kırışıklıkları düzeltmek ve mimik kaslarının fazla çalışarak kırışıklıklara yol açmasını önlemek için uygulanır.
ÇENE KASLARI (MASSATER): diş gıcırdatma ve alt çeneyi kasma durumlarında uygulanarak çene kaslarının fazla sıkılması önlenir, köşeli yüz görünümünün düzeltmesi sağlanır.
KOLTUK ALTLARI VE AVUÇ İÇİ: bu bölgelerdeki fazla terlemeyi azaltmak için uygulanır.
BAŞ VE BOYUNUN BELİRLİ BÖLGELERİ: migrenin oluşturduğu ağrı ataklarını azaltmak ve önüne geçmek için 31 noktaya uygulanır.
BOYUN VE DEKOLTE BÖLGESİ: boyun ve dekolte bölgesindeki ince kırışıklıkları düzeltmek için uygulanır.
Dünya üzerinde en sık yapılan uygulamalardan biridir. Botoksun yan etkisi alerji olarak çok nadir bildirilmiştir. Botoksta alerji olarak botoks etkisinin azalması olarak gözlemlenmiştir. Nadiren görülen bir yan etkidir.
Botoks uygulaması alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Yanlış bir yere yapılacak uygulama yüzde asimetrik görünümlere, ağızdan tükürük akmasına, ifadesiz donuk mimiklere veya ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Botoksun hamilelik döneminde bebeğe zarar vermesi, emzirme döneminde de anne sütüne geçmesi ile ilgili çok soru sorulmaktadır.
Bu konularda yapılan bilimsel çalışmalarda bebeğe zarar verdiği veya anne sütüne geçtiği ile ilgili bir veri yoktur ve bilinen bir yan etki de yoktur.
Fakat gebelik ve emzirme dönemleri hassas ve önemlidir. Bu yüzden gebelik ve emzirme dönemlerinde botoks henüz kanıtlanmamış yan etkiler olması ihtimaline karşın kliniğimizde yapılmamaktadır.
Erkeklerin de kas ve mimikleri var ve erkekler de yaşlanıyor, ciltlerinde kırışıklıklar oluşuyor. Üstelik kas yapıları daha güçlü olduğu için kırışıklıkları daha derin olabiliyor. Bu durum onları daha sinirli, daha düşünceli ve sıkıntılı gösteriyor. Erkeklerde botoks uygularken feminen bir görüntüden kaçınmak ve erkeksi hatları göz önünde bulundurarak botoks yapmak gerekmektedir.
Bunun en önemli nedeni maalesef ilacın fazla sulandırılması, ihtiyaçtan eksik doz uygulanması, transfer ve uygulama sırasında soğuk zincirin bozulması, bazen de FDA onaylı olmayan garantisi ve güvenilirliği olmayan ilaçların kullanılmasıdır.
Nadiren de olsa bazı hastalarda botulinum toksinine karşı antikor oluşması veya benzer bir senaryo ile botoksun tutmaması durumu oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda kullanılan botoks markasının değiştirilmesi bazen fayda sağlamaktadır.